Friday, April 10, 2009

SURAT YAB TG NIK AZIZ KEPADA YB NGA KOR MING

13 Rabiul Akhir 1430
9 April 2009

YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
Pejabat EXCO Negeri Perak
30000 IpohPERAK DARUL RIDZUAN.

Menemui YB Encik Nga dengan ucapan salam sejahtera Yang Berhormat, Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya telah mengikuti isu di sekitar percubaan YB untuk mengenali Islam melalui pembacaan Ayat-Ayat Al-Quran dengan tekun. Saya juga terharu mendengar keluhan YB yang berbunyi “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan Al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.

"Saya boleh memahami dan menyelami perasaan kecewa yang sedang melanda hati YB. Mudah-mudahan dengan sikap “tidak mesra Umno” dan pemimpin-pemimpin Umno tentang kecenderungan masyarakat Tionghua dan India yang sihat ini, ia akan meningkatkan lagi kesedaran Non-Islam untuk lebih mengkaji, mendalami dan mengadakan forum serta wacana mengenai Islam dengan cara yang lebih meluas.

Saya mempunyai sebuah impian. Dalam tempoh tidak berapa lama lagi mudah-mudahan akan muncul lebih ramai orang dari kalangan masyarakat Tionghua, India, Siam, Bajau dan Kadazan yang tampil menjadi Qari, Ustaz, Khatib dan Imam di seluruh negara. Kalau Jenghiz Khan yang mengetuai tentera Moghul menyerang dan memusnahkan hampir seluruh Kerajaan dan tamadun Islam di Kota Baghdad, tetapi sempat ditebus semula keagungan Islam melalui cucunya yang bernama Aurangzeb yang menegakkan empayar Islam di India kemudiannya.

Maka saya mempunyai keyakinan yang kuat bahawa Islam akan kembali gemilang di negara kita melalui kaedah dan insiden yang hampir sama. Mudah-mudahan YB lah orangnya yang akan meletakkan batu asas pertama ke arah menyusun batu bata yang kukuh ini untuk terus bertumpang tindih.

Mari kita bina asas ini dengan mengatur langkah-langkah permulaan melalui seminar, muzakarah, muqabalah, dialog dan wacana. Tajuk-tajuk seperti “dimana tak kenanya Islam” atau “apa mesej al-Quran kepada orang bukan Islam” bolehlah difikirkan. Anggota panel boleh terdiri daripada tokoh-tokoh PAS, Umno, DAP, PKR dan pemimpin-pemimpin NGO, pensyarah serta pendakwah bebas. Ia boleh dijadikan sesi kuliah bersiri yang boleh dianjurkan di PWTC, di masjid-masjid, surau-surau, kuil-kuil dewan-dewan perhimpunan, di universiti-universiti, baik di IPTS atau IPTA.

Sekali lagi saya mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T di atas kekuatan dan keberanian yang ada pada YB. Terus tekun dan beristiqamahlah dalam mengharungi ujian-ujian ini. Insya Allah saya seakan-akan sedang melihat sekerdip lilin yang bercahaya di hujung sana. Marilah kita sama-sama ke sana.

* MEMBANGUN BERSAMA ISLAM *

TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT)
Menteri Besar Kelantan
Merangkap
Mursyidul Am PAS

TERIMA KASIH WAHAI TG DI ATAS NASIHATMU ITU

Ada orang kata perjuangan nih penuh ranjau. Aku tak nafikan. Ada orang kata perjuangan nih penuh dengan air mata. Aku tak nafikan. Ada orang kata berjuang ertinya menderita. Aku tak nafikan. Ada orang kata yang merosakkan jemaah adalah kejahatan kejahatan dalaman yang bersembunyi di dalam jemaah itu sendiri. Ini pun aku tak nafikan.

Buat semua sahabat yang tak putus putus menelefon untuk memberikan kata kata semangat dan perangsang, aku cuma mampu ucapkan jutaan terima kasih. Semoga Allah swt menganugerahkan syurga kepada anda semua. Buat pimpinan jemaah yang sering menasihati aku sejak 10 tahun lalu, juga jutaan terima kasih untuk tuan tuan.

Aku tak akan jatuh di sini. Aku tak akan mengalah dengan cabaran dan dugaan ini. Marang akan menjadi saksi betapa aku akan bersuara sepuasnya setelah bertahun tahun aku mengambil pendekatan tunggu dan lihat di atas semua fitnah itu.

Selidikilah dahulu sebelum berbicara. Jangan hanya bercakap atas apa yang didengari oleh telinga. Jangan membuat kesimpulan di atas andaian sahaja.

Buat TG, terima kasih. Semoga Allah swt panjangkan umur TG untuk terus membimbing rakyat dan jemaah ini. Tempoh 10 tahun menadah nasihat daripada TG bukanlah suatu tempoh yang singkat. Halalkanlah semua nasihat nasihat yang terkumpul sepanjang 10 tahun ini. Aku ikrar dan janji wahai TG, aku tidak akan mengalah kepada suara suara sumbang itu.

POHON MAAF DARI SEMUA SAHABAT

Salam.....

Maaf sebab tak sempat nak buat laporan tentang peperangan di Bukit Gantang. InsyaAllah sekarang nih aku tengah edit semua gambar yang ada. Aku akan cuba masukkan secepat mungkin.

Buat rakan rakan yang sering telefon, terima kasih di atas kata kata semangat dari kalian di saat saat sukar macam nih. Aku bersyukur kerana dikurniakan sahabat macam korang semua.

Aku kat terengganu nih. Ada urusan sikit.