Saturday, March 14, 2009

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD – UMNO BERTINDAK DI LUAR PERLEMBAGAAN


Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, rampasan kuasa dari kerajaan negeri Pakatan Rakyat oleh Umno/BN tidak mengikut perlembagaan.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, banyak kesilapan, strategi yang salah dan kecuaian berlaku dalam ' rampasan kuasa' 5 Feb itu, yang dirancangkan oleh TPM DS Najib sehingga mendorong kepada krisis semasa di Perak.

"Anda tidak boleh menjatuhkan Menteri Besar atau Perdana Menteri tanpa undi tidak percaya yang perlu diadakan melalui persidangan dewan undangan negeri," katanya pada majlis anjuran Mubarak.

"Umno-BN terlalu cuai dan tidak menunggu persidangan DUN tetapi sebaliknya meminta perkenan Sultan Perak supaya menyingkirkan Menteri Besar," katanya merujuk pada keputusan Sultan Azlan Shah meminta Datuk Seri Nizar Jamaluddin meletakkan jawatan.

"Setahu saya, tiada peruntukan seumpama itu dalam Perlembagaan Negeri Perak mahupun Perlembagaan Persekutuan."

Dr Mahathir berkata oleh kerana itu, kini mahkamah boleh membuat keputusan bahawa Sultan tidak mempunyai kuasa untuk menyingkirkan seorang Menteri Besar.

BN sepatutnya mematuhi undang-undang negara, terutama Perlembagaan, katanya sambil menegaskan bahawa sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang akan menyebabkan rakyat tidak menerimanya.

"Kita telah membuat kesilapan dalam tindakan yang diambil, jadi kini rakyat menentang kita,"katanya yang keluar daripada Umno pada tahun lepas.

ULASAN AKU MUDAH JER. KALAU DAH NAMA UMNO TU, BUKANNYA RETI APA PUN. YANG ADA TU SEMUA KALDAI DAN BATANG PENYAPU BELAKA. TUN PUN DULU KALDAI GAK. SEKARANG NIH BARU BERUBAH SIKIT JADI KUDA PADI.

BILA DEPA BUAT, OH INI MENGIKUT LUNAS UNDANG UNDANG. BILA PAKATAN RAKYAT BUAT, OH INI LANGGAR UNDANG UNDANG DAN TIDAK BERETIKA.

SAMALAH JUGA DENGAN BEBERAPA KERAT PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT YANG ADA SEKARANG NIH. MASIH DOK BAWAK PERANGAI UMNO JUGAK LAGI WALAUPUN DAH DUDUK DALAM PR.

AKU BUKAN FITNAH. AKU KATA SUNGGUH. BUKTINYA, BILA MENANG, SEMUA BEREBUT. DULU MASA KALAH, TAK NAMPAK MUKA PUN. KESIAN AKU TENGOK MUKA MUKA YANG BERJUANG SEJAK TAHUN 1998 SAMPAI SEKARANG.

YANG BERAIR PUNGGUNG BERJUANG, ORANG BAWAHAN. YANG DAPAT LABA PERJUANGAN, YANG BARU DUA TIGA HARI MASUK PKR. BUKAN PERANGAI UMNO KER MACAM TU?

No comments:

Post a Comment